Bij EEGA Groep gaan we in gesprek met mensen die zich inzetten om het verschil te maken. Zo ook met Willemien Vreugdenhil. Willemien heeft 10 jaar in het openbaar bestuur gewerkt, als raadslid en wethouder. Op dit moment is ze werkzaam als Projectleider City Deal Impact Ondernemen bij Ministerie van BZK. In dit interview leer je Willemien beter kennen, waarom ze zich zo inzet op het gebied van Social Impact en de samenwerking met EEGA Groep.
Sociaal ondernemerschap
Sociaal ondernemerschap is altijd een rode draad in Willemien haar werkende leven geweest. Zo heeft ze zich als wethouder en raadslid altijd hard gemaakt om dit onderwerp op diverse agenda’s te krijgen. “Toen ik binnen de G40-stedennetwerk werkzaam was als voorzitter pijler werk en economie, heb ik altijd gekeken hoe ik binnen de portefeuilles die ik had zo impactvol mogelijk beleid kon implementeren. Een van de portefeuilles was landbouw en natuur. Hier is een beleidsstuk onder mijn verantwoordelijkheid vastgesteld in de gemeenteraad over biodiversiteit en het belang daarvan.” Daarnaast had ze ook de portefeuille openbare ruimte. “Ik betrok ecologen bij nieuwe ontwerpen, waardoor de gemeente Ede natuur inclusief is gaan ontwerpen. Bij de start van het ontwerp werd er dan al nagedacht over de rol van de natuur. En werd er gelet op de verschillende soorten beplanting en de routes en schuilplaatsen van dieren.”
Betekeniseconomie
Op dit moment is Willemien werkzaam als Projectleider Citydeal Impact Ondernemen bij Ministerie van BZK. “De Nederlandse samenleving is klaar met de ‘oude economie’ en richt zich op ander economisch denken. Hierin staat – in plaats van smalle, een dimensionele winstmaximalisatie – juist ook brede welvaart en welzijn centraal. Inclusief een andere kijk op winst en waarde, een andere besturingsfilosofie en een nieuw impact ecosysteem. Niet alleen gemeenten, maar ook bedrijven en onderwijsinstituten hebben de oude economische verdienmodellen ‘uitgespeeld’. Samen omarmen zij nieuwe, toekomstbestendige economische modellen als betekeniseconomie, donuteconomie en impacteconomie.”
City Deal Impact Ondernemen
De op 11 maart 2021 gesloten City Deal Impact Ondernemen is een krachtige exponent van zowel de reeds bestaande beweging van impact ondernemen als een cruciale volgende stap naar een toekomstbestendige economie. “Dit innovatieve instrument maakt de zo nodige, heel andere samenwerking van maatschappelijke partijen en private partners mogelijk. Alle betrokken partijen trekken samen op in het impact ecosysteem: banken, kennisinstellingen, overheden, ondernemingen. Impact- of betekeniseconomie voegt nieuwe dimensies toe aan winst en waarde. In de vorm van vooruitgang, welzijn en het oplossen van maatschappelijke problemen. Zo realiseert Nederland een duurzame, toekomstbestendige, nieuwe economie. De City Deal is erop gericht hierin de komende drie jaar verdieping, versterking en versnelling te realiseren. Er gebeurt al veel en de City Deal verbindt maatschappelijke en private partners en hun doorbraakprogramma’s met elkaar.”
Positieve impact
“Ik ben ervan overtuigt dat alle ondernemingen in staat zijn om positieve impact te maken. Ondernemingen groot of klein, onderwijsinstellingen of overheden, allemaal kunnen ze op een positieve manier een bijdrage leveren aan het oplossen van een maatschappelijk probleem. Dat kan bijvoorbeeld door: afvalvermindering, duurzamer werken of het toe laten treden van mensen tot de arbeidsmarkt die daar een afstand toe hebben. Ik vind het belangrijk dat mensen daar steeds meer over na gaan denken. Brede welvaart staat op de agenda van heel veel organisaties, het is nu dan ook echt het moment om in Nederland de samenwerking met allerlei verschillende partijen die zich daar voor inzetten te versterken.”
‘Het doel van de City Deal is het bij elkaar brengen van de koplopers op dit gebied’
EEGA Groep en City Deal
“Het doel van de City Deal is het bij elkaar brengen van de koplopers op dit gebied. Het feit dat er mensen bij elkaar gebracht moeten worden, geeft aan dat het nog niet normaal is om op die manier over dingen na te denken of te kijken. Uiteindelijk gaat het erom dat maatschappelijk ondernemen het nieuwe normaal wordt. Dat het niet een specialiteit is van een klein groepje ondernemingen, maar dat het een standaard instelling is van alle organisaties en ondernemingen die actief zijn. We zien dat partijen elkaar steeds meer vinden, dat is al een eerste belangrijke stap. Heel veel organisaties gaan elkaar herkennen.” Zo is EEGA Groep ook aangesloten bij de City Deal Impact Ondernemen en zijn ze inmiddels voorzitter van ondernemersvereniging Impact Oost. “Er is een soort netwerk aan het ontstaan in Oost-Nederland wat zichzelf aan het verstevigen is, dat zien we in Noord- en Zuid-Nederland ook gebeuren. Een belangrijke winst op het gebied van Impact Ondernemen!”