Bij EEGA Groep gaan we in gesprek met mensen die zich inzetten om het verschil te maken. Zo ook met Sabine Uitslag. Sinds vier jaar is Sabine (onder andere) directeur werkplezier en houdt ze zich landelijk bezig met het behouden van medewerkers in de zorg. In dit interview leer je Sabine beter kennen, waarom ze zich zo inzet voor de zorg en wat amplitie precies is.
Sabine, kun je wat vertellen over jezelf en wat je zo allemaal doet?
“Oh dat is een hele lastige vraag, ik doe eigenlijk heel erg veel dingen en ben moeilijk in een hokje te plaatsen, wat ik overigens ook erg prettig vind. Mijn missie in het leven is om me in te zetten voor de gezondheidszorg en het welzijn van mensen, om dat nog beter te maken dan dat het al is. Ik heb een groot hart voor mensen die ondersteuning of zorg nodig hebben. We moeten met elkaar oog hebben en houden voor mensen die niet makkelijk meekomen in de maatschappij. Daarnaast wil ik iedereen laten zien hoe waardevol het werken in die zorg en welzijn is. En eigenlijk alles wat ik doe heeft daar wel mee te maken.” Sabine is begonnen als verpleegkundige en heeft daarna Gezondheidswetenschappen gestudeerd. Na haar studie heeft ze veel ervaring opgedaan binnen de zorg. Zo is Sabine praktijkbegeleider geweest, heeft ze bestuursfuncties gehad, was ze de hoofd van een zorgexpertise en heeft ze in De Tweede Kamer gezeten. Hier had ze de portefeuille zorg. Sinds vier jaar is Sabine, naast adviseur, inhoudelijk spreker en zelfstandig ondernemer, directeur Werkplezier en houdt ze zich landelijk bezig met het behouden van medewerkers in de zorg.
Amplitie
De grootste drive van Sabine op dit moment is amplitie. “Amplitie betekent het versterken van mensen. Ik vind dat amplitie de nieuwe ambitie zou moeten worden van de zorg én van Nederland. We hebben met elkaar een ‘lonkend perspectief’ nodig, een doel waar we ‘op aan gaan’. Iets wat positief geformuleerd is waar iedereen, ongeacht wie je bent, wat je kan en waar je woont, aan mee kan doen. Een bijdrage leveren. Bijvoorbeeld: ‘Heel Nederland gelukkig gezond!’ Immers iedereen heeft wel een talent, iets waar-ie goed in is. Laten we versterken wat mensen kunnen in plaats van ons als maatschappij te sterk te richten op afwijkingen en stoornissen. Amplitie vraagt dus om een andere manier van kijken; naar jezelf, naar die ander en de wereld. Een manier van kijken waarbij we, naar mijn stellige mening, verder komen met elkaar en waar iedereen mee kan doen! Laat ik een voorbeeld geven uit mijn werkgebied; het ziekteverzuim. Er wordt dan vaak gekeken naar de 7 procent die door ziekte afwezig is. Daar gaat heel wat geld naar toe. Terecht ook. Maar we vergeten dan al snel dat 93 procent van de medewerkers niet ziek is. Dat nemen we voor lief. Amplitie betekent juist te investeren hoe je het fijn en goed houdt en niet te wachten tot het misgaat. Kijk hoe je hen nog meer werkplezier kunt geven, waardoor ze mogelijk ook minder snel ziek worden. Amplitie gaat dus verder dan preventie gaat, maar het vervangt preventie zeker niet.”
Waarom vind je het zo belangrijk om je in te zetten voor de zorg?
“Ik vind het heel belangrijk om er voor iemand te zijn, het zorgen zit écht in mijn genen. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de gezondheidszorg goed georganiseerd is. Laat ik voorop stellen dat we het in Nederland goed doen vergeleken met andere landen. Maar het kan altijd beter; sterker nog het moet anders en beter want het huidige gebruik van de zorg is niet meer houdbaar. Ook hier hebben we een amplitieve aanpak nodig als je het mij vraagt.
Dat vind ik ook zo mooi aan EEGA Groep: daar wordt ook gekeken naar de mogelijkheden en de talenten van de mensen in plaats van de onmogelijkheden. Alleen dan gaat de kwaliteit omhoog. Dat geldt ook voor de zorgsector. Ik vind dat het nu meer ziektezorg is geworden dan gezondheidszorg. We moeten aan de voorkant meer investeren waardoor mensen aan hun vitaliteit blijven werken. Daarmee houden we mensen in onze samenleving en uit het ziekenhuis. Dat prikkelt mij.”
Kansen
“Ik hoop ook dat we wat meer afstappen van het stigma en dat we het meer omdraaien. Laatst hoorde ik iemand zeggen die al jaren in het zogenaamde ‘granieten dossier’ van het UWV zit: ‘Wij hebben geen afstand tot de arbeidsmarkt, maar de arbeidsmarkt heeft een afstand tot ons.’ Daar had hij zó gelijk in. De maatschappij heeft bepaalde maten en als je daar niet in past heb dan sta je er buiten.”
Sabine vervolgt: “Dit is iets waar EEGA Groep zich ook hard voor maakt. Iedereen zou een volwaardige baan moeten krijgen met verantwoordelijkheden en een loon. Daar helpt EEGA Groep bij. Laten we daarom met z’n allen eens anders kijken naar zorg, werk en maatschappij. Er liggen zoveel kansen. Er is alleen meer lef, doorzettingsvermogen en tijd voor nodig. Kijk ook wat je samen met anderen kunt bereiken. Stap uit je eigen kaders en ga op zoek naar samenwerkingen.”
‘Wat ik zo leuk vind aan EEGA Groep is dat er mensen werken die echt gepassioneerd zijn voor de doelgroep. Ik hou van de bevlogenheid van EEGA Groep’
Bij EEGA Groep ben je ook al een aantal jaar betrokken bij de EEGA Themadag, hoe ervaar je dit? En waarom vind je het belangrijk om hier onderdeel van te zijn?
“Wat ik zo leuk vind aan EEGA Groep is dat er mensen werken die echt gepassioneerd zijn voor de doelgroep. Ik hou van de bevlogenheid van EEGA Groep. Ik geniet er echt van om daar op zo’n dag even een klein onderdeel van te mogen zijn in de rol van host.” Dit jaar, op donderdag 14 oktober, is het thema ‘Social Impact’ waar Sabine onze vaste EEGA Themadag-voorzitter ook weer van de partij zal zijn. Bij EEGA Groep zien we Social Impact als een oplossing voor diverse maatschappelijke vraagstukken. Sociaal ondernemen gaat voor ons hand in hand met voordelen voor de samenleving en gunstige resultaten voor organisaties. Sabine: “Amplitie is mijn nieuwe ambitie. Social Impact en amplitie overlappen elkaar en hebben beide als missie dat iedereen in de maatschappij een plek heeft. Elk mens is waardevol en dus van waarde voor de maatschappij. Met de ‘amplitieve bril’ op zie je dat. Bij amplitie gaat het om versterken. Je versterkt wat iemand wél kan in plaats van niet. Je wordt een onderdeel van de oplossing in plaats van het probleem. Dat gun ik iedereen!”