Bij EEGA Groep werken we samen met Strobox van Roelof Vossebeld en Daan Molkenboer. Samen met hen maken we dubbel impact: zowel op sociaal-maatschappelijk als duurzaam gebied. Roelof Vossebeld vertelt wat Strobox is, over de grote vraag naar stroboxen en over het sociale aspect van Strobox.
Roelof, kun je eens vertellen wat Strobox is?
“Strobox is een vernieuwende kijk op de woningbouw. Het is een upgrade van ecologische bouw. Wij bouwen maximaal circulair en biobased. We hebben een techniek ontwikkeld waardoor een huis middels een ‘eco-lego-systeem’ in elkaar gezet kan worden. We maken het huis vanaf het fundament, dat circulair is, tot aan de dakboxen biobased. We werken zo veel mogelijk met vaste maatvoeringen. Denk aan schoon hout en lokaal stro. Daardoor krijg je een prefab woning die supersnel op de bouw neer te zetten is. Deze bieden een prettig binnenklimaat en een gezonde leefomgeving. We kunnen verdiepingen hoog bouwen. Het is te vergelijken met doodnormale woningbouw. We zijn nog wel echt een startup.”
Is er veel vraag naar stroboxen?
“Absoluut. In Nederland is momenteel een verandering in denken. Er is steeds meer animo voor dit soort initiatieven onder het publiek. Tien jaar geleden was hier echt geen interesse in. We merken het zelf ook: we krijgen vragen uit heel Nederland. Met het systeem dat wij ontwikkeld hebben, kun je complete huizen maken die helemaal klaar zijn. Je kunt de huizen ook casco opleveren. Dit betekent dat je huis wind- en waterdicht neergezet wordt. Vervolgens kan een klant of aannemer verder bouwen. Strobox doet dan een deelbouw. Dat is een nieuwe markt die ontstaat. Dit is voor jonge mensen, die hun portemonnee misschien nog niet zo vol hebben, interessant. Want voor de prijs van een starterswoning, kun je in de huidige tijd ook je eigen woning op eigen grond realiseren. Vervolgens moet je zelf wel verder bouwen.”
‘Helaas wordt in Nederland een groot potentieel van de de arbeidskrachten (nog) niet benut’
Hoe ben je in dit vakgebied terechtgekomen?
“Zelf kom ik uit de houtwereld. Mijn hele leven combineer ik al het begeleiden van mensen en techniek. In 2010 ben ik al eens gevraagd mee te kijken naar ecologisch bouwen. Vijf jaar later ben ik er écht geïnteresseerd in geraakt. Niet veel later heb ik Daan leren kennen, hij is werktuigbouwkundig ingenieur. Ik kwam met het idee om een soort ecologisch systeem te ontwikkelen. Daan reageerde hier erg enthousiast op. Hij gaf ook duidelijk aan dat er echt iets moet gebeuren in de ecologische bouw. We zijn vervolgens begonnen met de eerste prototypen huizen te maken. Gaandeweg begon het steeds verder te groeien en kwam er steeds meer vraag naar stroboxen.”
Was het aan het begin makkelijk om hiermee te starten?
“Nee, zeker niet. Het ingewikkelde aan dit proces is, als je dit project begint heb je ook enorm veel volume nodig. Denk aan zware machines en een hele productieomgeving die je moet ontwikkelen. Je begint alleen op nul. Dat is wel een zware tocht geweest. We zitten nu wel op een kantelpunt dat we zoveel aanvragen krijgen, dat we ook daadwerkelijk kunnen gaan investeren. In het begin was dat risico te groot.”
Het sociale aspect speelt bij Strobox ook een grote rol.
“Ja, ik ben erkend leerwerkmeester houtbewerking. Ik begeleid mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt en die extra ondersteuning nodig hebben om op die arbeidsmarkt tot hun recht te komen. Dat doe ik al meer dan twintig jaar. Deze mensen lopen ook bij ons op de werkplaats rond. Omdat we bij Strobox een nieuwe bouwtechniek ontwikkelen, ontwikkelen we daarmee ook bouwers van de toekomst. Dat is mooi om te zien!”
Bij Strobox zijn jullie bezig om mensen verder te ontwikkelen. Jullie geven ze kansen die ze anders niet krijgen. Waarom doen jullie dit?
“Helaas wordt in Nederland een groot potentieel van de arbeidskrachten (nog) niet benut. Erg jammer. Dat zien we ook in ons vakgebied. Zo mag je de bouwplaats niet op als je geen diploma hebt op mbo-niveau 2. Dit heeft met de verzekering te maken. Terwijl er ook genoeg mensen zijn die dat diploma niet hebben, maar wel graag binnen dit vakgebied willen werken. Ze worden dan al snel op een andere locatie of op een ander vakgebied gezet. We waarderen ze af. Bij mij op de werkplaats zijn ze echter welkom. Daar kunnen ze hun kwaliteiten benutten. Bij Strobox halen we deze mensen van de bouwplaats naar de werkplaats. Daarmee bied ik ze tijd, ruimte en de gelegenheid om hun mbo-niveau 2 te halen. Want dat willen ze tenslotte graag. Bij ons kunnen ze zich ontwikkelen, waarna ze de arbeidsmarkt betreden op een plek die voor hun wenselijk is.”
Hoe werkt de begeleiding van Strobox in de praktijk?
“Ik werk persoonlijk altijd met een ‘junior-senior-concept’. Ik leer leerlingen technieken. Deze technieken moeten ze in de toekomst weer overdragen aan een nieuwe lichting leerlingen. De eerste lichting wordt dan senior. We merken al snel dat de leerlingen die we begeleiden, ook daadwerkelijk in staat zijn om nieuwe leerlingen te begeleiden. Op de achtergrond kijken we wel mee: we blijven ze ondersteunen. Bij ons op de werkplaats werken we nauwkeurig. Daarom is de persoonlijke begeleiding belangrijk. Fouten die ze bij ons maken, mogen ze niet op de bouwplaats maken. Daarin helpen we ze.”
Strobox is een samenwerkingspartner van EEGA Groep. Hoe bevalt dat?
“Ik ken EEGA Groep al vijftien jaar. Zelf heb ik een training- en opleidingsbedrijf gehad. Dat was redelijk vergelijkbaar met wat EEGA Groep doet. Alleen gaat het om andere disciplines. Het is fijn dat we bij Strobox op sommige vlakken onze krachten kunnen bundelen met EEGA Groep. Zo maken we de samenleving beter en benutten we iedereen in zijn of haar kracht.”